PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Linux’u Windows’tan farklı kılan nedir?


Specialist
18.02.2007, 20:44
http://img114.imageshack.us/img114/7599/linuxlogo265aa34lm2.jpg

Son zamanlarda gittikçe popülerleşen, yazılımcılar tarafından da desteklenen Linux’ un Windows’ dan farkı kılan bu kadar kullanıcıya sahip olmasına sebep olan şey nedir?

Çekirdek yapısı ve Güvenlik

Yapı itibariyle daha katı kurallar koyan Windows Kernel çekirdeği, dışarıdan kullanıcı müdahalesine izin vermezken, Linux Kernel dışarından kullanıcı müdahalesine izin vermektedir. Örneğin; Windows’ta oluşan bir açığın yamanması için Microsoft ekibinin yama üzerinde çalışması ve yayınlaması gerekmektedir bu yamanma süreci 1-2 gün olabildiği gibi 1-2 ayıda bulabiliyor, Linux’ de ise durum tamamen farklı açığın tespitinden sonra konsoldan verilen birkaç komut ile açık dakikalar en fazla saatler sonra kullanıcı tarafından kapatılıyor.

Performans Farkı

Kimimiz makinelerimize Linux kurduk kimimiz kursam mı acaba diye düşünürken, kiminin ise Linux’ ün varlığından bile haberdar değiliz.Linux üzerinde çalışan sistemler Windows’ a nazaran %10 - %15 daha hızlı çalışıyor. Nedenlerini ise ;

* Esnek dosya yapısı nedeniyle kullanım sırasında çalışan uygulamaların Ram tüketimlerinin Windows’a göre daha düşük olması. Örneğin Windows üzerinde çalışan Google Earth’ ün 15 – 22 Megabayt arası Ram tüketimi varken bu işlem Linux üzerinde 7- 13 Megabayt arasında değişiklik göstermektedir.

* Windows üzerinde dağılan dosyaların Windows’ a verdiği yavaşlığı hepimiz biliyoruz bunun için saatlerimizi harcadığımız Defrag işlemleri hepimizin canını sıkmıştır. Ancak Linux sistemlerin Defrag yapılmasına ihtiyacı yok. Çünkü Windows’ tan çok daha gelişmiş bir dosyala sistemi kullanılıyor.

Kullanım Kolaylığı

Evet yanlış okumadınız Linux kullanmak Windows’u kullanmaktan daha kolay bunun için ’’ Linux ve Windows üzerine program kurulumu’’ adlı yazıyı dileyenler için yayınlayabilirim. Windows’ da bir programı kurmak için ne yaparız Next seçeneğine basarak programı kurulumu gerçekleşir. Ancak Linux sürümlerinde paketlenmiş yazılımları kurmak için sadece üzerine çift tıklamamız yeterlidir diğer bütün ayarları Linux kendisi yapar.

Ben Linux kullanıyorum ama kullanmak istediğim yazılımın kullandığım Linux için paketi yok ne yapmalıyım?

Bilmem hatırlar mısınız Adobe’ nin Mac’ den Windows geçmesi yıllar sürmüştü. İnternette mutlaka indirmek istediğiniz dosyanın tar.gz paketi vardır. Bu paketleri kendiniz derleyip kullanıma hazır hale getirebilirsiniz. Zor mu geldi ben bunlarla zaman kaybedemem tıkladım mı açılsın mı diyorsunuz? Tamam buna da çözüm var .exe uzantılı uygulamaları yüklemek ve çalıştırmak için Wine adlı programı kullanabilirsiniz...

*_Suskun_*
18.02.2007, 20:50
Paylaşımın için sağol.! Ayrıca:Linux bize Tüm kodlarını sunuyor.! İstersek degiştirebiliriz de... Ama windows öyle deil. Bilinmeyen bir Çok kodları var.! Hatta zamanında mahkemelik bile olunmuş bu yüzden.!

fadike
19.02.2007, 10:13
Herşeyden önce Linux ya da açık kaynak kodu kullanmak kişinin yaratıcılığını gelirştirir. Nedeni ise kapalı bir sistem olan Windows ve bu işletim sisteminde çalışan üçüncü sınıf yazılımlar kişinin hazır tüketime sevk ediyor ve yaratıcılığını kapanmasına neden oluyor.

Tüm yazılımların iki ileri bir son gibi basit işlemlerle yapılması ve arka planda nelerin olduğunu bilmemek kişiyi tedirgin değil merakta bıraktırıyor.

Linux işletim sisteminde ise yazılımların kullanıcı tarafından bizzat kurulması ve çıkan sorunları bilmese dahi deneme-yanılma yoluyla çözmesi kişiye doyumsuz bir zevk vermektedir. nedeni ise oluşan sorunlara kendi yaratıcı zakası, yaratıcı aklın sentezi ile yanıt vermesidir.

Şimdi söyleyin bakalım aldığınız hazır kek mi güzeldir, yoksa içinde emeğin yoğun işlendiği kendi yaptığınız bir kek mi? Yanmış olsa dahi!

husyn62
25.02.2007, 19:45
paylaşımın için teşekkürler linux öyle güzel ki bir bölüme girdiğinizde mesela müzik oynatıcısı yapana baktığınızda bir rus çıkıyor ya da farklı ulusdan biri onunla bilgi alışverişine girip yardım isteyip fikir alışverişinde buluna biliyorsun tabi programlamada ileriyseniz yeni şeyler ortaya koyabiliyorsunuz bunun yanı sıra en önemliside linu un windows a göre ücretsiz olması çoğumuz windows un korsan yazılımlarını kulllanıyoruz ve bı korsan yazılımlarda da sorunlar meydana geliyor tutup bunu donanım sorunu zannedebiliyoruz ama windows kaynaklı osrun olduğunu görüyoruz. linux dan başka ek özellik olarak bahsedersek windows da oyunları çizgi filimlerdeki teknoloji gibi kare kare resim teknolojisi ve buna ek olarak da direcx8 -9 vs yardımcı yazılımlarla gerçekçiliği sağlamaya çalışırken linux oyunlarında tamamen matematiksel hesaplamalar sayesinde daha gerçekçi oyunlar oynanabiliyor. müzik teknolojisinde de bu gerçekçilik geçerli arkadaşlar ayrıca linux u windowsla beraberde kullanabilirsiniz erişim olanağı sağlıyor windos verilerine windows bu erişimi sağlamıyor ama :)Ayrıca linux da ayrıyetten office yazılımaları gibi yazılımlara para vermek zorunda kalmazsınız onlarda ücretsiz ve daha kullanışlı anlayacağınız süper bişey

Specialist
28.03.2007, 15:41
İngiltere hükümetinin hesaplarına göre Linux çalıştıran sunucular, Windows çalıştıranlardan daha çevreci. Hükümet ticaret departmanının yayınladığı Hükümet Açık Kaynaklı Yazılım Denemeleri raporuna göre, açık kaynaklı yazılımlar daha az donanım gereksinimi istiyorlar ve daha az donanım yenilemesi gerektiriyorlar.

Birbirine eşdeğer açık kaynaklı bir sistemle, bir Windows sistemi karşılaştırdığımızda, açık kaynaklı sistemler daha az fiziksel bellek ve daha yavaş işlemci ile aynı işlemleri gerçekleştirebiliyorlar. Windows sistemler her üç yılda bir donanım yenilemesi gerektirirken, Linux sistemlerde bu rakam altı ile sekiz yıl arasında değişiyor.

Rapor (http://www.arb.ca.gov/oss/articles/Report-v8d.pdf)’a göre, bu donanım gereksinimlerinin açık kaynaklı sistemlerde daha olması, daha az enerji tüketimi ve daha az teknolojik atık üretimi sağlıyor ve daha çevreci oluyorlar.

Aliii
07.08.2007, 01:14
bende düsünüyorum Linux a gecmeye ama daha karar veremedim