PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Grup Yorum

sosyalist_genc
31.08.2007, 16:14
Yorum Biyografi
Yorum, Türkiye'de 1980 yılında gerçekleşen askeri darbeye ve sonrasında halka uygulanmaya çalışılan depolitizasyon ve sindirme politikalarına tepki amacıyla, 1985 yılında üniversite öğrencileri tarafından İstanbul'da kuruldu. Başlarda, Ruhi Su, Mahzuni Şerif, Inti Illimani, Victor Jara, Quilapayun ve Theodorakis'ten etkilenen grup, doğduğu coğrafya olan Anadolu topraklarının ve onun üzerinde yaşayan halkların sesini, devrimci-sosyalist bir müzik anlayışıyla duyurmaya başladı. Yorum, kısa süre içerisinde muhalif duyarlılığın, haklar ve özgürlükler mücadelesinin vazgeçilmez bir ismi oldu.

1987'den başlayarak hemen her yıl bir albüm çıkaran, Türkiye'de ve Avrupa'da her yıl onlarca büyük konser veren grup, bunun dışında yüzlerce kitle eylemine, sokak gösterisine, greve, fabrika ve üniversite işgaline katıldı. Grup üyeleri bu örgütlü-devrimci-eylemci yapı ve müziklerinin içerik ve sunumundaki muhalif çizgi nedeniyle pek çok gözaltı, tutuklama ve yasaklama ile karşılaştı. Güvenlik güçleri tarafından cd ve kasetleri dahi kurşunlanan grubun pek çok üyesi, onlarca kez işkence gördü, on yıllara varan hapis cezaları aldı. Bütün bunlar, grubun çalışmalarını ve ilerleyişini durduramadı.

Yorum, Türkçe dışında, Anadolu’da konuşulan Kürtçe, Arapça, Çerkesçe dillerinde de şarkılar söylüyor… Bu dillerin özgürleştirilmesi mücadelesine katılıyor.

Anti-faşist ve anti-emperyalist mücadele, hapishane katliamları, doğal afetlerin yarattığı yıkımlar, emperyalist savaşlar, ölümler, aşk, erdem ve özgür bir dünyaya duyulan özlem gibi konular grubun şarkı sözlerini şekillendiriyor. Grup, gerek ülke ve dünya gündemine bağlı, gerek kendi iç dinamikleri ile uyumlu olarak gelişim gösteren müzikal yapısıyla, içerdiği zenginlikler ve renkleri çoğaltıp kapsayıcılığını artırırken, ana çizgisini bozmuyor; artık kendisiyle özdeşleşen "Yorum tarzı" da pek çok yeni müzisyene ve gruba öncülük ediyor. Yorum, müziğinde mey, bağlama, kaval gibi yerel çalgıların yanı sıra, başta gitar olmak üzere keman ve obua gibi pek çok yerel olmayan çalgıyı da kullanıyor. Solo ve koro vokallerin baskın olduğu müziğinde, sağlam ritim kompozisyonlarına ve akıcı ezgilere yaslanıyor. Folk-rock olarak değerlendirilebilecek bu müzik; ülkenin yerel folk şarkılarından Akdeniz ezgilerine, Latin Amerikalı marşlardan 'rock'a kadar tınılar barındırıyor.

Gerek yaptığı müzik, gerek üstlendiği görev ve taşıdığı sorumlulukla, pek çok konuda bir ilk olan, bütün yasaklara rağmen her yıl yüz binlerce dinleyicisiyle buluşmayı başaran, albümleri seri halinde satmaya devam eden, hakkında araştırma yazıları ve kitaplar yayımlanan, basının "Hapishane Şarkıcıları" ve "Kar Makinası" ismini taktığı Yorum; dünya devrimci müziğinin önemli isimlerinden biri olarak umutlu şarkılar söylemeye devam ediyor.

keza
31.08.2007, 16:47
hepimiz severek dinleriz ama bu aralar biraz şaşırttılar bizi
biz onları dhkpc sempatizanı bilirdik
hilmi chpli
ilkay tkpli çıktı
:)

Emek
01.09.2007, 13:51
hilmi chpli

bence kürtçülerin veya kuyrukçularının grup yoruma laf atabilmek için bir dedikodusu. kıskanmamaları lazım. çalışınca onlarında olur. bu ülkede 80 sonrası bir konserinde kürtçe şarkı söyleyebilen ilk grupta grup yorum. bu ülkenin en büyük müzik gruplarından biri. kürdüm doğruyum çalışkanım veya ne mutlu kürtüm diyene demeyen herkes chpli ulusalcı falan bunlara göre. ciddiye almamak lazım kürt milliyetçilerini. türküler susmaz halaylar sürer

keza
01.09.2007, 13:58
sol alt köşede üstünde ! olan bir düğme var güzel bişeye benziyor acaba ne işe yarıyo...

bakalım görelim...

Emek
01.09.2007, 14:09
sol alt köşede üstünde ! olan bir düğme var güzel bişeye benziyor acaba ne işe yarıyo...

bakalım görelim...

ne oldu kaza kardeş. ben kürtçülerden bahsediyordum. bi üstüne alınma durumuyla falanmı karşı karşıyayız yoksa. kürtçüler ve kuyrukçularını sevmiyorum. sen kürtçü değilim falan filan hikaye anlatıyorsunya alınmazsın nasıl olsa diye yaptıydım. canını sıkma bacanak. tanrı kürtü korur ve yüceltir icabında

türküler susmaz halaylar sürer. konuyu dağıtma. grup yorum bu ülkenin en büyük müzik grubu. hilmide en önemli sanatçılarından. saygıyla eğiliyorum önünde.

sus kaza sus.
basma gürültünle beynimin yaylarına.
işim gücüm var sus.
başka topiğe çevir gözünü kaza
eli kulağında
rayından çıkacak şimdi topik

keza
01.09.2007, 14:10
chp samandağ (hatay) mitingi 19 temmuz...

çopur
01.09.2007, 14:13
bence kürtçülerin veya kuyrukçularının grup yoruma laf atabilmek için bir dedikodusu. kıskanmamaları lazım. çalışınca onlarında olur. bu ülkede 80 sonrası bir konserinde kürtçe şarkı söyleyebilen ilk grupta grup yorum. bu ülkenin en büyük müzik gruplarından biri. kürdüm doğruyum çalışkanım veya ne mutlu kürtüm diyene demeyen herkes chpli ulusalcı falan bunlara göre. ciddiye almamak lazım kürt milliyetçilerini. türküler susmaz halaylar sürer

Sevgili Emek; keza arkadaşın verdiği bilgiler doğrudur. Ben birebir şahidiyim. Geçmişlerinde hangi çizgide oldukları malum ama bugünkü gerçeklerinide yadsıyamayız.

Bu arada kullandığınız kürtçü ve kuyrukçu ifadeleri gerçekten hoş olmamış. Üslup konusunda dikkatli olursak sevinirim.

Emek
01.09.2007, 14:20
chp samandağ (hatay) mitingi 19 temmuz...

dtpnin mitingine katılacağına chpnin mitingine katılsın hilmi abim. helali hoş olsun.

aşağıdaki listeyede bir bak.

9 ekim 2006 harbiye halkevleri filistin ve lübnan halkına yardım konseri

3 mayıs 2007 işçi filmleri festivali

18 ocak 2005 tümtis işçilerine destek konseri alibeyköy

8 ekim 2005 tmmoba destek mitingi

vs vs

Emek
01.09.2007, 14:21
Sevgili Emek; keza arkadaşın verdiği bilgiler doğrudur. Ben birebir şahidiyim. Geçmişlerinde hangi çizgide oldukları malum ama bugünkü gerçeklerinide yadsıyamayız.

Bu arada kullandığınız kürtçü ve kuyrukçu ifadeleri gerçekten hoş olmamış. Üslup konusunda dikkatli olursak sevinirim.

gerçeklerini açıklarmısınız lütfen. bizde bilelim. ayrıca forumda kürtçüleri eleştirmenin suç olduğunu bilmiyordum. bir daha eleştirmem

keza
01.09.2007, 16:17
Emek İnat Etme Burda Yaptigim Bİr KÜrtÇÜlÜk Yok Ve Neden Olarak KÜrtÇÜlÜk Yazip Eksİ Puan Vermen HoŞ Bİr Hareket DeĞİl...

2 Defa - Puan Verdİm Bİrİ Bİ Dİncİ Vardi Şehİt Rehber Mİ Ne O Che Ye Laf SÖylemİŞtİ Bİde Hazİran69 A Verdİm Benden Eksİ Puan Alman İÇİn Bu Kadar UgraŞma...

Emek
01.09.2007, 16:21
Emek İnat Etme Burda Yaptigim Bİr KÜrtÇÜlÜk Yok Ve Neden Olarak KÜrtÇÜlÜk Yazip Eksİ Puan Vermen HoŞ Bİr Hareket DeĞİl...

2 Defa - Puan Verdİm Bİrİ Bİ Dİncİ Vardi Şehİt Rehber Mİ Ne O Che Ye Laf SÖylemİŞtİ Bİde Hazİran69 A Verdİm Benden Eksİ Puan Alman İÇİn Bu Kadar UgraŞma...

eksi puanlamı korkutuyorsun beni arkadaşım. akşama kadar dtp propogandası yaptığını düşünüyorum. benim özgür fikrime karışma. beni ilgilendirmez senin eksi puanın. ben bu forumun en fazla eksi puan almış adamıyım. hele islamcılar evliyacılar türkçüler ve kürtçüler bana eksi puan verdikçe mutlu oluyorum. ver ver sen eksini.

her türlü milliyetçiliğe hayır. ezen ezilen vırt zırt falan her türlü milliyetçiliğe. bak ağır tahrik var. ver eksi puanını

türküler susmaz halaylar sürer. yorum için bi eksi puan almışız çokmu be. bi açıyımda dinleyim kürt milliyetçilerine inat

keza
01.09.2007, 16:24
seni eksi puanla tehdit etmiyorum aksine sana eksi puan verecek kadar düşmedim eksi puanımı bile hakettiğini düşünmüyorum...

bu konu altında sana bidaha cevap yazmayacağım...

kendi halinde kal...

Emek
01.09.2007, 16:27
seni eksi puanla tehdit etmiyorum aksine sana eksi puan verecek kadar düşmedim eksi puanımı bile hakettiğini düşünmüyorum...

bu konu altında sana bidaha cevap yazmayacağım...

kendi halinde kal...

ama ben sizi çok seviyorum :( türk ve kürt milliyetçileri beni böyle cevapsız bırakınca çok üzülüyorum :( ne güzel tartışıyorduk

çopur
01.09.2007, 16:49
Konu kapatılmıştır....