Orijinalini görmek için tıklayınız : solda birlik
ceyhun dan alıntı
Ben de bu görüşe ana hatlarıyla katılıyorum. Hizip şeklinde değil ama konuşarak, birlik halinde yeni çözümler aranabilir. Bu nasıl olur? Bu ülkede solun en büyük tabanı Alevilerdir. Bunun dışında sendikalar, meslek örgütleri ve insan hakları kurumları da solda söz sahibidir. Bence Alevi örgütleri; DİSK, KESK gibi sendikalar; TMMOB, TTB gibi meslek örgütleri ve İHD, TAYAD gibi insan hakları kuruluşları birlikte bir tartışma ortamı yaratır. Bu tartışma ortamına CHP, SHP, ÖDP, TKP gibi sol partiler de davet edilir. Ayrıca irili ufaklı bir çok sol platform ve dernek var. SODEV, ESP, HÖC, Halkevleri gibi sosyal demokrat ve radikal sol gruplara da çağrılar yapılır. CHP muhtemelen katılmayacaktır zaten ama gene de çağrılması lazım. Ve yeni bir örgütlenme arayışına girilir. Tekil örgütlenmeler bir çözüm sağlamıyor. DİSK'in tek başına girişeceği parti de bir tabela partisi olmaktan öteye gidemez kanımca.
http://www.aleviweb.com/forum/showthread.php?t=114
Sol oluşumların içinde hemen hemen her kesimin ve herkesin söz hakkı oluşturulmalıdır.Her grup kendi isteklerini oluşturulan toplantılar yoluyla dile getirmelidir.Uğur Mumcu Vakfı,Çağdaş yaşamı Destekleme Derneği,Atatürkçü Düşünce Derneği,Ulusal Sol siyasetçileri ve tv kanalları,Emeğin Partisi,ÖDP,TKP,SHP...gibi partilerin hepsi ile ortak platformlar oluşturulmalı herkes eteğindeki taşı dökmek için değil bu ülkedeki sorunlara çözüm politikaları oluşturarak gelmelidir.Demokratik kitle örgütleri kendilerini dayatmamalı,kendi yürüttükleri öznel mücadelenin çözümünün genel iktidar sorunuyla çözüme kavuşacağı bilinciyle hareket etmelidirler.Alevi dernekleri,üst ve alt oluşumlar kendi içsel meselelerini yine aynı biçimde düşünerek askıya almalıdırlar.Çünkü dediğim gibi asıl çözüm iktidarla gelecektir ve iktidarın adı sol ise ve sol bu sitedeki kadar sol kalabilirse (ki takipçisiyiz) işte tüm beklentiler hayal olmaktan çıkacaktır.Ne cezaevinde işkence,ne göz altında kayıp,ne gericilerin isyanları ve adam yakmaları,ne arabasıyla havaya uçurulan aydın yada yazar ve çözülmemiş cinayet olmayacaktır.Özgür üniversite,emekten yana,sendikal hakları baş tacı yapmış bir hükümet,bilim kurumlarıyla dayanışma içinde,meslek odalarıyla dost,halkına kardeş,düşmana bıçak olabilir.Ayrılıkçı bir mücadele yürüten PKK çizgisiyle hesaplaşan sol bu dinamiği iktidar perspektifiyle ortak zeminlerde kendi içinde absorbe edebilir.Kimlik ve hak konusunda kendilerini ifade için silah bırakma ön koşuluyla masada konuşulamayacak hiç bir konu olmamalıdır.Esaret ve köle olmaya değil birlikte bir mücadeleyle gerçekten bir sol iktidara yürümektir bu çağrı.Her kesim dedik ya İslam inancındakiler,Hristiyan kardeşlerimiz,Museviler,Yahudiler,Süryaniler....he r inanıştan halkımız bu oluşumda temsil edilmelidir.
Emek örgütleri bu mücadelenin öncülü olmalıdır.Çalışan ve üreten hatta şirket kuran ve işçi çalıştıran dürüst emeğe saygılı patronlarında kürsüsüdür bu oluşum.
İşte böylesine geniş bir yelpazede çıkacak her türlü fırtınalı tartışmanın olumlanması çözüm için halkın refahı ve özgürlüğü için ödenen bedel olmalıdır.Öteki şekilde "ben halkım için ölürüm" demekle hatta ölmekle bu meseleler çözüm bulmayacaktır.Halk yani biz artık bu tıkanmışlıktan bıkan herkes bu geniş oluşuma destek verecektir.
Evet sol kendi içinde zaman zaman sert ve hatta ölümcül tartışmalara girmiştir ancak asıl mesele solda birlik olmalıdır.
Soldaki bir birleşme öncelikle solu ve solun amacını,amaca gidiş yol ve yöntemlerini tanımlamakla olur.
Sol eğer kendini ortaya koyarken uğradığı baskının aynısını yine kendi içinden görecekse ve bu baskıyı yapanlar yine o çok bilindik (oportünist,kaypak,sağa sapma vs) literatürle saldırıya geçerse işte burada yeniden saflar kızışacaktır.Sol böylesine entellektüel oluşumlar ve bol tartışma handikapı içindeyken ülke yeniden bir sağ iktidara teslim olacak ve bu iktidar sahipleri yine bilindik manevralar yapacaktır ve herkes yoluna devam edecektir.Tüm entellektüel birikimlerini ortaya koyma yarışı yerine halkın artık kanayan yarasına merhem olmayı konuşmalıdır sol.
Evet. Bence de bunlar düşünülebilir. Gerçi bir Alevi forumu olarak bizim sol üzerindeki söyleyeceklerimiz bir öneriden ileriye gidemez ama solun acilen birliğe ihtiyacı vardır. Bu solun, Alevilerin vs olduğu gibi tüm ülkenin de sorunudur aslında.
Ceyhun dan alıntı
Evet. Bence de bunlar düşünülebilir. Gerçi bir Alevi forumu olarak bizim sol üzerindeki söyleyeceklerimiz bir öneriden ileriye gidemez ama solun acilen birliğe ihtiyacı vardır. Bu solun, Alevilerin vs olduğu gibi tüm ülkenin de sorunudur aslında.
Solda birlik olması ütopik hayallerin ötesinde solu sol yapan değerlerin halk nezdinde yankı bulmasıyla gerçek olacaktır.Halka bu değerleri anlatacak araçlardan biridir aleviweb ve onun siyaset sayfaları.Solda örgütlü bulunan çeşitli siyasal yapılar ve bu yapıların tarihsel mirasları bulunmaktadır.Hemen hemen her kurumun bir misyonu ve mirası kendine has vizyonu vardır.Ancak, sol kavramsal olarak kapsayıcıdır, "solda birlik" ise yapılmaya çalışılan ilkeli birliktelikte anahtar kelimedir.Bu ideal ancak ve ancak her birimizin küçük küçük katkılarıyla hayata uyarlanabilir.Yoksa bu siteden tüm Türkiye solunu tartıştırmak ve bu birlikteliğe ev sahipliği yapmak gibi bir beklentimiz bulunmamaktır.
Şöyle bi düşündüm
Neden olmasın?:ok: Pekala yapılabilir.
candacan
05.03.2006, 05:52
Ancak, sol kavramsal olarak kapsayıcıdır, "solda birlik" ise yapılmaya çalışılan ilkeli birliktelikte anahtar kelimedir.Bu ideal ancak ve ancak her birimizin küçük küçük katkılarıyla hayata uyarlanabilir.Yoksa bu siteden tüm Türkiye solunu tartıştırmak ve bu birlikteliğe ev sahipliği yapmak gibi bir beklentimiz bulunmamaktır.
Sevgili can,
neden olmasın. Tabanda bireylerin yapacağı katkı, tavanda dev gibi yankı bulacaktır.
Solda birlik olması ütopik hayallerin ötesinde solu sol yapan değerlerin halk nezdinde yankı bulmasıyla gerçek olacaktır.Halka bu değerleri anlatacak araçlardan biridir aleviweb ve onun siyaset sayfaları.Solda örgütlü bulunan çeşitli siyasal yapılar ve bu yapıların tarihsel mirasları bulunmaktadır.Hemen hemen her kurumun bir misyonu ve mirası kendine has vizyonu vardır.Ancak, sol kavramsal olarak kapsayıcıdır, "solda birlik" ise yapılmaya çalışılan ilkeli birliktelikte anahtar kelimedir.Bu ideal ancak ve ancak her birimizin küçük küçük katkılarıyla hayata uyarlanabilir.Yoksa bu siteden tüm Türkiye solunu tartıştırmak ve bu birlikteliğe ev sahipliği yapmak gibi bir beklentimiz bulunmamaktır.
Şöyle bi düşündüm
Neden olmasın?:ok: Pekala yapılabilir.
Merhaba,
Şimdi baştan söyleyim de yanlış anlaşılmasın. Benim "Aleviler ve sol" ilişkisi üzerine görüşlerim belli. Alevilik'in felsefi olarak temelden solun içinde yeraldığını düşünüyorum. Alevi dernekleri, kurumları, siteleri solun en önemli tabanını temsil etmektedirler ve sol adına birşeyler söyleme hakları vardır. Buna kesinlikle katılıyorum. Sol siyasi hareketler içinde Alevilerin kendi adlarına konuşma hakkını her zaman benimsedim. Ama solu Alevilik adına yönlendirmeye kalkarsak yanlış bir durum olmaz mı sizce? Hem sol adına, hem Alevilik adına. Şöyle düşünelim; AABF vb Alevi kurumları ve yeni bir sol parti ilişkisi. Şimdi yeni bir sol parti konusunda AABF'nin de görüşleri alınmalı. AABF'nin de söz hakkı olmalı. Ama yeni sol partiyi AABF kurarsa ne olur? Hem bu AABF için bir kayıp olur (mezhep partisi örnekleri); hem de sol için bir "zayıflık" simgesi olur. Solun kendi politikasını kendi çatısındaki kurumlarla, partilerle, derneklerle yürütmesi gerekir. Site örneği de buna benzer. Biz bir Alevi sitesi olarak bence sol politikada söz hakkımız var. Biz Aleviler olarak soldaki gelişmeleri irdeleme hakkına sahibiz. Çünkü yıllardır sol için büyük bedeller ödemiş bir halkız. Ama biz Alevi sitesinde solu şekillendirmeye kalkarsak bence bu sola karşı bir yanlış olur. Bu işin sol sitelerde yapılıp buraya yansıması lazım. Nasıl Alevilik adına netteki gelişmeler burada şekillenip sol sitelere yansırsa; sol adına da sol sitelerde şekillenip burada yankı bulması lazım. Biz tabanız bence (Alevi kimliğimizle), öncü değil :)
Sol denilince akla gelen ilk yorum klasik marxist eğilimdir.Bizim bu ideolojiyi ve temsilcilerini tanıdığımızı farz edeyim.Proleter bir devrim teorisi üzerinde yine işçi sınıfını örgütleyen militarist kadroların yürütegeldiği öncü hareketlerin yürüttüğü mücadele ve bu şabloncu anlayış ülkemiz öznelinde pek çok deneye sahne olmuş ve halen olmaktadır.Bizim öncü kuvvetler eşliğinde yürütülen gerilla tipi mücadelerden farklı olan daha kapsayıcı halk hareketlerine ihtiyacımızın olduğu kanatindeyim.Gerilla tipi mücadele anlayışlarının kitlelere seslendiği zamanlarda bile ülke içinde Devrimci hareketlerdeki bölünme de hadsafhada olmuştur.Kaygımız bu ülkede sayısı hiçde az olmayan geniş bir alanda örgütlü tüm muhalefet anlayışlarının bir potada eritilmesi.Oysa çelikleşmiş gerilla teorisi uzlaşmazlığıyla yürütülen mücadelelerde ne yazıkki uzlaşma bu güne kadar sağlanamamıştır.Bu uzlaşmanın yanlış anlaşılmamasını temenni ederim.İttifak konusunda Lenin'in belirlediği sıralama modelinden alıntılara bu aşmada gerek yok.Türkiye'ye özgü bir yerek örgütlenme gerçekleştirmek ve bu örgütlenmeyi olaabildiğince evrensele ulaştırmak olmalıdır maksat.Öteki türlü geçmişin Bolşevik deneyiminde ısrarcı olmanın yada Latin kıtasında yürütülen gerillayı örnek almak solun Türkiyede örgütlenmesiyle ve beklentlilerle uyuşmamaktadır.Radikal solun parlamenter sol ile teml çelişkisi buradadır ve artık bu çelişkiyi belirli oranda azalmanın zamanıdır.
Alevi hareketi olarak solun birlikteliğinde öncül değil olsak olsak katalizör olabiliriz.Sol koalisyonun güçlü bir ayağı labiliriz ama bu bizim solu (gerektiğinde)sırtlayamayacağımız anlamıyla daraltılamaz.Alevi hareketi olarak sol daima bizlerin mütevazi katkılarıyla şekillenmiştir.Bundan somrada böyle olacaktır.
Ayrıca AABF konusundaki tesbitleriniz araştırmaya ve konuşmaya değer.Kendileriyle bu konularda konuşmayı çok isteriz.Yazılarımıza şahitlik eden AABF yetkililerine bu konularda fikirlerini sunmalarını özenle rica ederiz.Bu konularda fikir alışverişini zaruri görüyoruz.Kendilerinin fikirlerine aşinayız ve Sn.Turgut ÖKER'İN son dönem açıklamalarından da gördükki Alevi hareketi iyasal alanda midahil olacaktır.Ancak bu konularla ilgili rotayı ve belli bir proğramı olup olmadığı konusunu öğrenmek sonradan doğacak engelleri aşmamızda herkesin yararına olacaktır.Çünkü ben biliyorum ki AABF nin siyasi bir tercih yapmasını bekleyenler var ve bir kezde bu yönden vurmak isteyeceklerdir.Aslında AABF nin tercihi açıktır ama artık hedef tayini beklenmektedir.Aevi hareketindeki hiçbir insan başı boş siyasi arenada yalnız bırakılmamalıdır.Oluşturulması muhtemel sol koalisyonda kendi misyonuyla yer almalıdır.Bu koalisyon unsurlarıyla geniş mutabakat ve tartışma koşulları oluşturulmalıdır.Hemen hemen her çevre bu oluşuma dahil edilmelidir.Bizim burada yapmaya çalıştığımız şüphesizki salt Ceyhun a yönelik bir tartışma değildir çünkü kendisini az çok tanırız.Asıl olan ise bu sürece her gün yeni insanların katılmasıdır.
Sol denilince akla gelen ilk yorum klasik marxist eğilimdir.Bizim bu ideolojiyi ve temsilcilerini tanıdığımızı farz edeyim.Proleter bir devrim teorisi üzerinde yine işçi sınıfını örgütleyen militarist kadroların yürütegeldiği öncü hareketlerin yürüttüğü mücadele ve bu şabloncu anlayış ülkemiz öznelinde pek çok deneye sahne olmuş ve halen olmaktadır.Bizim öncü kuvvetler eşliğinde yürütülen gerilla tipi mücadelerden farklı olan daha kapsayıcı halk hareketlerine ihtiyacımızın olduğu kanatindeyim.Gerilla tipi mücadele anlayışlarının kitlelere seslendiği zamanlarda bile ülke içinde Devrimci hareketlerdeki bölünme de hadsafhada olmuştur.Kaygımız bu ülkede sayısı hiçde az olmayan geniş bir alanda örgütlü tüm muhalefet anlayışlarının bir potada eritilmesi.Oysa çelikleşmiş gerilla teorisi uzlaşmazlığıyla yürütülen mücadelelerde ne yazıkki uzlaşma bu güne kadar sağlanamamıştır.Bu uzlaşmanın yanlış anlaşılmamasını temenni ederim.İttifak konusunda Lenin'in belirlediği sıralama modelinden alıntılara bu aşmada gerek yok.Türkiye'ye özgü bir yerek örgütlenme gerçekleştirmek ve bu örgütlenmeyi olaabildiğince evrensele ulaştırmak olmalıdır maksat.Öteki türlü geçmişin Bolşevik deneyiminde ısrarcı olmanın yada Latin kıtasında yürütülen gerillayı örnek almak solun Türkiyede örgütlenmesiyle ve beklentlilerle uyuşmamaktadır.Radikal solun parlamenter sol ile teml çelişkisi buradadır ve artık bu çelişkiyi belirli oranda azalmanın zamanıdır.
Burada anlaşamamışız birazcık. Benim kastettiğim gerilla mücadelesindeki öncü gerilla hareketi değil tabi ki. Bu öncü hareketin mücadele yöntemi değişebilir. Kastettiğim yasal, demokratik ve meşru bir örgütlenmedir. Ama bu da "öncü" olmaktadır. Kitleleri etkileyen, peşinden sürükleyen, politika ve stratejileri üreten sol parti. Radikal sol-parlementer sol tespitinize katılıyorum. Artık solun güçlü, yasal ve demokratik bir merkez etrafında birleşme zamanıdır. Zaten ülkemizde "illegal" olduğunu öne süren hareketler bile uzun yıllardır "legal" alanda çalışma gayreti içindedir. Çünkü kendileri de artık bunun zemininin ortadan kalktığını görmekteler. Mihri Belli geçenlerde sola bir birlik çağrısı yapmıştı. Yurtsever, sol güçlerin birliği.
Ben burada "öncü" derken bolşevik tipi bir yeraltı örgütlenmesini veya Latin veya Çin tipi bir gerilla örgütlenmesini kastetmiyorum. Kastettiğim yasal, demokratik bir sol partidir. Solun bir merkez etrafında birleşmeye ihtiyacı vardır. Ve bu birleşilen merkez de "öncü" olacaktır kesinlikle. Öncüden kastım bu. Yoksa bir gerilla öncülüğü değil elbette.
Alevi hareketi olarak solun birlikteliğinde öncül değil olsak olsak katalizör olabiliriz.Sol koalisyonun güçlü bir ayağı labiliriz ama bu bizim solu (gerektiğinde)sırtlayamayacağımız anlamıyla daraltılamaz.Alevi hareketi olarak sol daima bizlerin mütevazi katkılarıyla şekillenmiştir.Bundan somrada böyle olacaktır.
Ayrıca AABF konusundaki tesbitleriniz araştırmaya ve konuşmaya değer.Kendileriyle bu konularda konuşmayı çok isteriz.Yazılarımıza şahitlik eden AABF yetkililerine bu konularda fikirlerini sunmalarını özenle rica ederiz.Bu konularda fikir alışverişini zaruri görüyoruz.Kendilerinin fikirlerine aşinayız ve Sn.Turgut ÖKER'İN son dönem açıklamalarından da gördükki Alevi hareketi iyasal alanda midahil olacaktır.Ancak bu konularla ilgili rotayı ve belli bir proğramı olup olmadığı konusunu öğrenmek sonradan doğacak engelleri aşmamızda herkesin yararına olacaktır.Çünkü ben biliyorum ki AABF nin siyasi bir tercih yapmasını bekleyenler var ve bir kezde bu yönden vurmak isteyeceklerdir.Aslında AABF nin tercihi açıktır ama artık hedef tayini beklenmektedir.Aevi hareketindeki hiçbir insan başı boş siyasi arenada yalnız bırakılmamalıdır.Oluşturulması muhtemel sol koalisyonda kendi misyonuyla yer almalıdır.Bu koalisyon unsurlarıyla geniş mutabakat ve tartışma koşulları oluşturulmalıdır.Hemen hemen her çevre bu oluşuma dahil edilmelidir.Bizim burada yapmaya çalıştığımız şüphesizki salt Ceyhun a yönelik bir tartışma değildir çünkü kendisini az çok tanırız.Asıl olan ise bu sürece her gün yeni insanların katılmasıdır.
Ben de kesinlikle aynı fikirdeyim. Alevi örgütlenmeleri artık sol politika içinde daha etkin olsun. Hem solun içinde bulunduğu dar boğazda bir destek olacaktır bu sola. Hem de Alevi kitlelerin taleplerini politik anlamda ve ciddi bir şekilde savunma olanağı bulacaktır. Yıllarda "kıytırık" ve "öznel" taleplerle biryere varılmaya çalışılırken; gerçekten siyaset sahnesinde ciddi bir temsil olanağı bulacaktır Alevi görüşü. Bunun sol içinde olması hem işin ciddiyetini arttıracak, hem de salt "mezhep" eksenli politikaları önleyecektir.
Sanırım anlaşamadığımız nokta Alevi örgütlenmelerinin sürece müdahalesindeki derece. Ben Alevi örgütlenmelerinin, Alevilik adına yapılanların "katkı" derecesinde olmasını öneriyorum. Ama solu Alevi örgütlenmeleri, Alevi siteleri şekillendirmeye kalkarsa bunun hem sol adına, hem Alevilik adına uygun olmayacağı kanaatindeyim. Evet Alevilerin solla olan bağlantısı şöyle veya böyle herkesin bildiği bir gerçektir. Gayet de normal bir sonuçtur. Ama bunu ileriye taşımak hem solu Alevilik'in içine hapsetmek, hem de Alevilik'i solun içine hapsetmek olur düşüncesindeyim.
Sanırım anlaşamadığımız nokta Alevi örgütlenmelerinin sürece müdahalesindeki derece. Ben Alevi örgütlenmelerinin, Alevilik adına yapılanların "katkı" derecesinde olmasını öneriyorum. Ama solu Alevi örgütlenmeleri, Alevi siteleri şekillendirmeye kalkarsa bunun hem sol adına, hem Alevilik adına uygun olmayacağı kanaatindeyim. Evet Alevilerin solla olan bağlantısı şöyle veya böyle herkesin bildiği bir gerçektir. Gayet de normal bir sonuçtur. Ama bunu ileriye taşımak hem solu Alevilik'in içine hapsetmek, hem de Alevilik'i solun içine hapsetmek olur düşüncesindeyim.
Alevi örgütlenmeleri siyasal alana müdahil olmuşlardır hatta Sn Turgut ÖKER Alevilerin siyasal duruşlarını net olarak açıklamıştır.İlgili açıklama ve fazlası ile ilgili bir başlık açmıştım.
http://www.aleviweb.com/forum/showthread.php?p=892#post892
Solda birlik ile ilgili konuşmak için açtığım bu başlığın ALEVİ HAREKETİNİN YERİ NERESİDİR başlığından fakı çok fazladır.İşte benim ile sizin düşüncelerinizin paralel olduğuna kanıt.
Solda birlik başlı başına Alevi hareketinin değil ülke sathındaki bütün sol anlayışların ve muhalefet örgütlerinin yapacakları bir çözüm arayışıdır.Ancak Alevi hareketinin yeri ise sanırım bu forum sayfalarında tartışılması doğru olan bir konu olur.Ve aslında levi hareketi bence yerini belirlemiştir.Yeri
Turgut Öker:
"Alevi hareketinin yeri, Türkiyenin aydınlık güçlerinin, ilericilerinin, demokratlarının, devrimcilerinin, bir bütün olarak demokrasi güçlerinin yanıdır. Gerek Alevilerin sorunlarının, gerekse de diğer sorunların çözümü, hiç bir ayrım yapmadan, demokrasi güçlerinin yanyana gelmesinden siyasal sürece müdahale etmesinden geçmektedir. Sorunlarımızın çözümü için
Alevi hareketi siyasal sürece müdahil olarak katılacaktır...
http://www.alevi.com/haberler+M552a0155717.html"
O halde bizler siyasal alanda kendimizi ifadenin yolu olan partileri irdelemeliyiz.Ne dersiniz.
Sanırım anlaşamadığımız nokta Alevi örgütlenmelerinin sürece müdahalesindeki derece.
Şu sıralar Alevi örgütlerince sürdürülen "siyasete müdahale" kapsamındaki tüm çabaların ve gayretlerin geldiği seviye ile ilgili düşünceleriniz nelerdir?Malum "solda birlik" konusunda sizce neler olacak?İsterseniz buradan devam edelim.
vBulletin v3.7.4, Copyright ©2000-2010, Jelsoft Enterprises Ltd.