PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Polis üniversiteyi zorla boşalttı

vassili
11.03.2006, 20:46
69
Fransa'da üniversite öğrencilerinin hükümetin yeni iş yasasını protestosu sürüyor.

Dün akşam saatlerinde işgal edilen Sorbonne binası, Paris Milli Eğitim Müdürü'nün talebi üzerine boşaltıldı.

Polis üniversite binasına girerken, olaylar sırasında 1 foto muhabiri ile 1 eylemci genç hafif şekilde yaralandı, 11 öğrenci ise gözaltına alındı.

Dünden bu yana polis ve öğrenciler arasında çıkan çatışmalarda yaralananlar polis sayısı da toplam 31.

‘İlk İş Sözleşmesi Yasası’nı protesto eden 300 kadar genç, polis kordonu altında olan, 1968 gençlik olaylarının simgesi, tarihi Sorbonne Üniversitesi’ni duvarlara merdiven dayayarak dün akşam saatlerinde işgal etmişti.

Polis, bu sabaha karşı yerel saatle 03.45’te gözyaşartıcı gaz kullanarak işgalcilerin kurduğu barikatları aştı ve binadan içeri girdi.

Fransız yetkililer, bina içinde birçok eşyanın tahrip edildiğini ancak önümüzdeki pazartesi günü derslere devam edileceğini ifade etti.

Üniversite Rektörü Jean-Robert Pitte, France Info radyo istasyonuna yaptığı açıklamada, “bozguncu olarak niteleyebileceğim belli sayıda şahıs, Sorbonne’un sembolik öneminden yola çıkarak kendilerini anne ve babalarını taklit gereği duydu. Öğrencilere kıyasla sayıları yüzde yarım bile değil” şeklinde konuştu.

İş yasası ne getiriyor?

Öğrencilerin protesto ettiği yeni yasaya göre, Fransız işverenler 26 yaşın altındaki çalışanları işten daha kolay çıkarabilecek.

Hükümet, bu yasayla gençlerin daha kolay iş bulabileceğini savunuyor ancak genç işçiler yasanın işten çıkarmaları artırmasından endişeli.

[Only Registered Users Can See Links]

Kolera
12.03.2006, 02:44
Fransadaki olaylar da gösteriyorki bence her ülkede yavas yavas halk hareketlerinin yakin oldugunu. Yakinda yine bütün dünyada bir halk hareketleri zinciri bekliyorum.

vassili
15.03.2006, 06:22
Fransa'da üniversite gençliğinin Başbakan Dominique de Villepin'in imzasını taşıyan "ilk iş sözleşmesi" yasasına karşı protestosu yayılırken, isyana liseli gençler de katılmaya başladı. Villepin, ilk işyerinde, işverene çalışanları 2 yıl içinde herhangi bir gerekçe göstermeden işten atma hakkı veren "ilk iş sözleşmesi"ni "Bir türlü iş bulamayan gençlerin sorunlarına çare arama" olarak nitelese de gençleri ikna edemedi. Başbakan'ın diyalog çağrısını reddeden gençler, 84 üniversitenin 35'inde boykot yapıyor.
Muhalefetteki Fransız Sosyalist Partisi, işçi sendikalarının da şiddetle karşı çıktığı yasanın iptali için dün Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu. Fransa Meclis Başkanı Jean-Louis Debre ise yasanın değiştirilebileceği mesajını verdi. Debre, "yasanın tamamen geri çekilmesinin gündemde olmadığını, yasa değişikliğiyle itiraz edilen noktalarda uzlaşma sağlanabileceğini" söyledi. Hükümetin zor duruma düşmesi üzerine, Fransa İşverenler Sendikası da yasada bazı değişikliklere gidilebileceğini belirtti. Fransız basını, öğrencilerin başlattığı boykot ve protestonun, Başbakan Villepin'in koltuğunu sarsmaya başladığını belirtirken, Fransa Öğrenci Sendikaları, protestolara son vermek için, yasanın geri çekilmesini ve tekrar müzakere edilmesini şart koştu.
Yarın üniversite gençliği Fransa çapında protesto yürüyüşleri yapacak. Cumartesi günü düzenlenecek yürüyüşe ise liselilerin kalabalık gruplar halinde katılması bekleniyor.

candacan
15.03.2006, 07:33
Fransadaki olaylar da gösteriyorki bence her ülkede yavas yavas halk hareketlerinin yakin oldugunu. Yakinda yine bütün dünyada bir halk hareketleri zinciri bekliyorum.
Sevgili can,
Söylediklerine kısmen katılıyorum. Sözünü ettiğin halk hareketleri dünyanın çoğu ülkelerinde başlayabilir, başladı da. Latin Amerika bunun en açık örneği. Ama bu süreç müslüman ülkelerde tersine işiliyor. Ekonomik konularda, demokratikleşmede, insan hakları ve özgürlüklerde, kısacası yaşama dair tüm konularda gıkını bile çıkartmayanlar, dinleri söz konusu olduğunda kıyameti kopartmaktadırlar.
Sizce dünyanın gidişi ne yöndedir? Yakın gelecekte dünyanın durumu nasıl olacaktır? Bu konuda ayrı bir tartışma açmak istiyordum. Bütün canların tahminlerini öğrenmek isterdim. Yeri gelmişken burda yazayım dedim.

vassili
19.03.2006, 07:15
119
Fransa’da sokaklar durulmuyor. Üniversite öğrencileri yeni iş yasasını protesto etmek için yeniden sokaklara çıktı. Eylemciler ülke genelinde 160 kentte düzenlenen gösterilere yaklaşık 1 milyon kişinin katıldığını ileri sürdü, yetkililere göreyse göstericiler 400 bin kişiydi. Gece saatlerin de de devam eden gösterilerde yer yer polisle çatışmalar yaşanıyor.
Organizatörler, ülke genelinde 160 kentte düzenlenen gösterilere yaklaşık bir milyon kişinin katıldığını açıkladı.

Öğrenciler ve işçiler “İşverenin, ilk defa işe alınan 26 yaşından küçük çalışanları, 2 yıl içinde gerekçesiz işten çıkartmasına olanak sağlayan yasanın geri çekilmesini istiyor.

REKTÖRLER VILLEPIN’DEN YASAYI ASKIYA ALMASINI İSTEDİ
Dün gece Başbakan Dominique de Villepin’le, görüşen üniversite rektörleri de, yasanın uygulanmasının 6 ay süreyle askıya alınmasını talep etti.

Ülkedeki toplam 84 üniversitenin 64’ünde boykot devam ediyor; öğrenciler yasayı protesto için derslere girmiyor. Bu arada son kamuoyu araştırmaları, Başbakan de Villepin, verilen desteğin düştüğünü gösteriyor. Hükümet, yasanın, istihdamı artıracağını savunuyor.