PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Eşi türbanlı öğretmen yurtdışında çalışamaz

polata
23.02.2006, 17:14
Okul yolunda türbanı yasaklayan Danıştay, bu kez de eşi türbanlı diye bir öğretmenin atamasını yapmayan Milli Eğitim Bakanlığı'nı haklı buldu.
Eskişehir Anadolu İmam Hatip Lisesi'nde öğretmen olan Abdullah Yılmaz, DSP-MHP ANAP koalisyon hükümetince 2000 yılında yurtdışında görevlendirilecek öğretmenler için açılan sınava girerek Türkiye ikincisi oldu ve mülakatı da başarıyla geçti.
Ancak Milli Eğitim Bakanlığı'nın "görevlendirilmeniz uygun görülmemiştir" tebligatıyla karşılaşan Abdullah Yılmaz, DSP'li Metin Bostancıoğlu'nun başında olduğu Milli Eğitim Bakanlığı'na dava açtı.
Eskişehir İdare Mahkemesi'nden bir sonuç alamayınca davayı Danıştay'a taşıdı.
Danıştay İkinci Dairesi, 13 mayıs 2005’te Yılmaz’ın temyiz istemini reddederek, 'yurtdışı görevin kendine has önem ve özelliği' ile MİT Raporunu gerekçe gösteren yerel mahkemenin kararını oybirliği ile onadı.

MİT raporundan...

MİT raporunda, 'Yılmaz’ın aynı okulda görevli öğretmen eşi Ayşe Yılmaz’ın okula perukla gelip gittiği ve günlük hayatında tesettüre uygun bir şekilde giyindiği’ belirtiliyor.
Ayrıca öğretmen Yılmaz'ın 1987'de Atatürk büstüne saldırı suçuyla tutuklandığı, iki gün sonra da mahkeme tarafından serbest bırakıldığı bilgisi de MİT raporunda yer alıyor.
Danıştay bu kararından önce de, 8 şubatta, okula geliş - gidişlerinde türban takan bir öğretmenin anaokuluna müdür olmasını sakıncalı bulmuştu.
Danıştay kararında, 'öğretmenin iyi örnek olması gerektiği' belirtilerek, okula geliş - gidişte dahi olsa, yasal düzenlemeye aykırı tutum ve davranışlardan kaçınılması gerektiği vurgulanmıştı.

Hükümet-yargı gerginliği

Danıştay'ın okul yolunda türban takan bir anaokulu öğretmeninin müdür olamayacağı yönünde görüş belirtmesi, siyasetin, özellikle de siyaseti AKP çatısı altında yapanların tepkisini çekmişti.
Gerek Başbakan Erdoğan gerek Dışişleri Bakanı Abdullah Gül konuyla ilgili sert açıklamalar yapmıştı.
Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek de, 13 şubattaki Bakanlar Kurulu'nun ardından yaptığı açıklamada, Danıştay'ın türban kararını değerlendirmiş ve ''kamusal alan tabiri bir hukuk tabiri değildir'' demişti.
Çiçek, "kamusal alan tabiri daha çok ideolojik ve sosyolojik bir tabirdir. Bu safhada söyleyebileceğim bu kadar" ifadesini kullanmıştı.
Hükümetten gelen bu açıklamalara Danıştay'ın beklenen yanıtı gecikmedi.
Danıştay Başkanlığı'nın yazılı açıklamasında Başbakan’ın sözleri hedef alınarak, bu sözler hukuka aykırı olarak değerlendirildi.
Danıştay açıklamasında, “birkaç gündür yapılan açıklamalar, kesinleşmiş yargı kararının irdelenmesi veya eleştirilmesi sınırlarını kat kat aşan, yargıyı siyasi bir rakipmiş gibi algılayan ve adeta yargı ile yürütmeyi karşı karşıya getirmeyi hedefleyen demokratik ve laik bir hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyeti'nde bugüne kadar alışılmamış olan talihsiz açıklamalardır'' denildi.
Milliyet Gazetesi internet sitesinden 23.02.2006

redyellow
04.07.2006, 17:17
Kelimenin tam anlamıyla FAŞİSTÇE bir karar.

kınıyorum.

İşcanbaba
04.07.2006, 17:46
Sevgili Redyellow
ney faşistce bir karar,
Mahkemenin aldığı kararmı?

katalizör
05.07.2006, 03:47
faşistçe
acımasızca
gaddarca
vahşice
daha ne denirki bu karara
çok şey denirde neyse ALLAH görüyor herşeyi

onurcan
05.07.2006, 04:30
Kelimenin tam anlamıyla FAŞİSTÇE bir karar.

kınıyorum.

faşistçe
acımasızca
gaddarca
vahşice
daha ne denirki bu karara
çok şey denirde neyse ALLAH görüyor herşeyi

Degerli arkadaslar özgürlükler sadece sizin inancinizla alakali olunca, acimasizca elestirebiliyorsunuz.
Ben türban takmak isteyenin, takmasina hic bir zaman karsi cikmadim.Ama rahatsizligim sizlerin cifte standartli durus sergilemenizden kaynaklaniyor.
Bu ülke sadece sizin ülkeniz degil..Ayni zamanda bizim de bizim anayasal haklarimiz söz konusu olunca neden susuyorsunuz. Susdugunuz yetmez gibi birde bizleri, kendinize benzetebilmenin cabasini sarfediyorsunuz..
Aleviler cami ye gidene karismaz, Basini örtmek isteyenede karismaz. Diger sünni inanc ögelerinede karismaz..
Peki sizler bize niye bu kadar karisiyorsunuz. Diger topiclerdeki redyellow isimli üyenin yazilari, tamamen benim inancima müdahele ve yönlendirme olarak ben görüyorum.. Bu durumda kendisi o sarfettigi kelime ile örtüsmüyormu?

katalizör
05.07.2006, 04:37
Degerli arkadaslar özgürlükler sadece sizin inancinizla alakali olunca, acimasizca elestirebiliyorsunuz.
Ben türban takmak isteyenin, takmasina hic bir zaman karsi cikmadim.Ama rahatsizligim sizlerin cifte standartli durus sergilemenizden kaynaklaniyor.Bu ülke sadece sizin ülkeniz degil..Ayni zamanda bizim de bizim anayasal haklarimiz söz konusu olunca neden susuyorsunuz. Susdugunuz yetmez gibi birde bizleri, kendinize benzetebilmenin cabasini sarfediyorsunuz..
Aleviler cami ye gidene karismaz, Basini örtmek isteyenede karismaz. Diger sünni inanc ögelerinede karismaz..
?
mesela benim çiftestandartçı tutumuma bir örnek verirmisin?
merak ettimde

onurcan
05.07.2006, 20:52
mesela benim çiftestandartçı tutumuma bir örnek verirmisin?
merak ettimde

Sevgili Katalizör;

Simdiye kadar bu site de, yazdiklarinin arasindan, bana
- Zorunlu din dersleri kaldirilmalidir veya secmeli olabilir,
- Cem evleri yasal statülerle belirlenmelidir,
- Alevi köylerine cami yerine, cem evi yapilmalidir.
- Buldozer'lerle cem evleri yikilmamalidir.
- Alevi mahallesine Yavuz Sultan selim adi konulmamalidir.
- Iki temmuz unutulmamalidir, madimak müze olmalidir.
- Diyanet alevilerden vergi almamalidir. Aliyor ise, Alevilere katki da sunmalidir.
- Millet meclisi madimak müze olamaz diye karar cikardi, AKP li milletvekilleri kinanmalidir.
- Laik, demokratik bir ülkede diyanet diye bir kurum olamaz, gibi konularla ilgili bir yazini gösterebilirmisin?
Bu cifte standart degilde ne ?
Aleviyim diyerek, sünni inanci temsil etmekle "Alevi" olunanamiyor...Cem de, Alevi Dede'sinin ve yasadigin toplumun huzurunda Müsahip tutup ikrar vermekle alevi olunabiliyor...
Bu da bir cifte standartdir.. yetermi bu siraladiklarim?

bozo
05.07.2006, 23:34
Sevgili canlar, bu olay bence taraflı bir şekilde yazılmış olduğu için yorumlar hep türban üzerinde toplanmış.Yani yazıdaki amaç yerine ulaşmış.

Birde şu yönden bakalım,yurt dışında görevlendirilecek olan kamu çalışanlarına ,yurt dışında çalışabilmek için gerekli olan koşullar sınavdan önce başvuru fomlarında belirtilir.

Yurt dışında çalıştırılacak kamu personellerinden istenilen şartlardan biri personelin adli ve idari bir soruşturma geçirmemiş olmasıdır.

Ayrıca personelden istenen şartların arasında eşi türban takan veya tesettüre uygun giyinen kişiler gönderilmez diye bir ifade göremezsiniz.

Yani,
Öğretmen Yılmaz'ın 1987'de Atatürk büstüne saldırı suçuyla tutuklandığı, iki gün sonra da mahkeme tarafından serbest bırakıldığı bilgisi de MİT raporunda yer alıyor.Şeklinde de bir ifade kullanılmış yazıda.

Ama bunu gözden kaçırdınız herhalde.

Amacım kararı savunmak değil, ama olaylarada hep aynı yönden bakmakda bizi doğru sonuca götürmeyebilir birazda başka açılardan görebilmek lazım diye düşünüyorum.

katalizör
06.07.2006, 03:49
Sevgili Katalizör;

Simdiye kadar bu site de, yazdiklarinin arasindan, bana
- Zorunlu din dersleri kaldirilmalidir veya secmeli olabilir,
- Cem evleri yasal statülerle belirlenmelidir,
- Alevi köylerine cami yerine, cem evi yapilmalidir.
- Buldozer'lerle cem evleri yikilmamalidir.
- Alevi mahallesine Yavuz Sultan selim adi konulmamalidir.
- Iki temmuz unutulmamalidir, madimak müze olmalidir.
- Diyanet alevilerden vergi almamalidir. Aliyor ise, Alevilere katki da sunmalidir.
- Millet meclisi madimak müze olamaz diye karar cikardi, AKP li milletvekilleri kinanmalidir.
- Laik, demokratik bir ülkede diyanet diye bir kurum olamaz, gibi konularla ilgili bir yazini gösterebilirmisin?
Bu cifte standart degilde ne ?
Aleviyim diyerek, sünni inanci temsil etmekle "Alevi" olunanamiyor...Cem de, Alevi Dede'sinin ve yasadigin toplumun huzurunda Müsahip tutup ikrar vermekle alevi olunabiliyor...
Bu da bir cifte standartdir.. yetermi bu siraladiklarim?
yukarıda yazmış olduğun başlıkların hiçbirisinde görüş belirtmedim
görüş belirtmediğim bir konuda benim çiftestandartçı olarak niteleyemezsin
senin sünni inancı dediğin inanç Hz ALİ'nin sahip olduğu inançtır
ben bana atfettiğiniz çifte standartçı yakıştırmasını kabul etmiyor ve iade ediyorum
ben cemevinide iyi bilirim içinde yapılanlarıda bana kalkıp cemevini anlatma
ayrıca laik demokratik bir ülkede diyanet diye bir kurum olur,olmalıda bu ülkede dinsiz insanlar olduğu gibi dine inanan insanlarda var
cemevleri konusunda alevilere haksızlık yapılıyor hemde büyük haksızlık
ama alevilerde aklını başına almalı ve demokratik mücadelesini adam gibi yapmalıdır,devleti,hükümeti ve 60 milyon sünniyi karşısına alarak hak araması olmaz

onurcan
06.07.2006, 04:07
Ama rahatsizligim sizlerin cifte standartli durus sergilemenizden kaynaklaniyor.
Bu ülke sadece sizin ülkeniz degil..Ayni zamanda bizim de bizim anayasal haklarimiz söz konusu olunca neden susuyorsunuz. Susdugunuz yetmez gibi birde bizleri, kendinize benzetebilmenin cabasini sarfediyorsunuz

Benim yazdigim yazi bu idi... Susmak ta cifte standartdir.. Kendi tarafini ilgilendiren konuda aslan kesil. Bu vatan da yasayan diger inanc insanlarinin haklari olunca sus..
60 Milyon rakamini da biraz fazla abartmissin.. Hz. Ali'yi ben sünniler gibi yorumlamiyorum... O evvel olan, ahir olan, tahir olan, zahir olan, batin olan Ali Ali Ali Ali...

Türkü
06.07.2006, 13:11
(cemevleri konusunda alevilere haksızlık yapılıyor hemde büyük haksızlık
ama alevilerde aklını başına almalı ve demokratik mücadelesini adam gibi yapmalıdır,devleti,hükümeti ve 60 milyon sünniyi karşısına alarak hak araması olmaz) Demişsiniz katalizör adam gibi derken nasıl yapmalılar devlet görmek istemiyor bizim toplumumuzu sünnilerinde büyük bir kısmı destekliyor.Ne yapmamızı kastettiyseniz açıklayında adam gibi birlikte yapalım gerekeni bitsin bu işkence. Cemeviinde namaz kılsak hoşunuza gider mi mesela

onurcan
06.07.2006, 14:06
alevilerde aklını başına almalı ve demokratik mücadelesini adam gibi yapmalıdır,devleti,hükümeti ve 60 milyon sünniyi karşısına alarak hak araması olmaz) Demişsiniz katalizör adam gibi derken nasil yapmalidir.

Zihniyet bu, niyet bu.. kendisini nasil da disariya vuruyor, iyi yakalamissin sevgili alevv..
Aleviler efendilerinin emir ve yasaklarini adam gibi uygulamali, siniri asmamali, yoksa 60 milyon (sözde) sizi tepeler.. Kabaca anlatmak istedigi bu.."Aba altintan sopa"

alevipaul
06.07.2006, 15:41
sevgili arkadaslar
ben ögretmenin iyiligi icin sunu söylemek istiyorum
madem esi türbanli islami kurallara göre yasamak istiyor gavurun memleketinde calismak icin niye can atiyor anlamiyorum
yoksa türban bahanemi

katalizör
07.07.2006, 04:01
Zihniyet bu, niyet bu.. kendisini nasil da disariya vuruyor, iyi yakalamissin sevgili alevv..
Aleviler efendilerinin emir ve yasaklarini adam gibi uygulamali, siniri asmamali, yoksa 60 milyon (sözde) sizi tepeler.. Kabaca anlatmak istedigi bu.."Aba altintan sopa"
zan zan zan devam edin arkadaşlar zan üzere iş yapmaya