PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : İ.Ü'de Polis Saldırıları ve Üniversite Yönetimi Protesto Edildi

vassili
29.03.2006, 05:10
28 Mart 2006

İstanbul Üniversitesi Merkez Kampus önünde yapılan basın açıklamasıyla geçtiğimiz cuma günü ve Pazartesi günü üniversiteye yönelen polis saldırıları protesto edildi. Merkez Kampus kapısı önünde saat 13.00'da biraraya gelen üniversiteliler, öğretim üyeleri, ilerici emek örgütü ve demokratik kitle örgütü temsilcileri üniversite yönetiminin izniyle polisin üniversiteye girmesini ve üniversitelilere gaz bombaları ve coplarla saldırmasını protesto ettiler.

"Afiş Astık Yine Asarız", "Tüccar Rektör İstemiyoruz", "Katil Polis Üniversiteden Defol", "Parasız Bilimsel Anadilde Eğitim" sloganları ile başlayan eylemde önce Eğitim-Sen 6 Nolu Şube adına İstanbul Üniversitesi öğretim üyeleri bir basın açıklaması yaptılar. Basın açıklamasında Mesut Parlak'ın siyaseti bitireceğim diyerek Rektörlük koltuğuna oturduğunu söyleyen öğretim üyeleri, yönetimin üniversitelilerin parasız eğitim talep eden afişlerini polis zoru kullanarak indirtmesinin ve üniversiteye afiş yasağı getirmesinin tam bir provokasyon olduğunu belirterek, bu müdahalenin üniversitede düşünme ve düşüncelerini ifade etme özgürlüğüne karşı yapılmış bir saldırı olduğunu vurguladılar. Öğretim üyelerinin ardından söz olan üniversite öğrencileri ise geçtiğimiz haftadan bu yana üniversite yaşananları anlatarak, bu baskıların mücadelelerinin önüne geçmeyeceğini vurguladılar. Müşteri değil üniversiteli olduklarını, üniversitelerinin ticarethaneye çevrilemeyeceğini ısrarla söylemeye devam edeceklerini bildiren üniversiteliler, Rektör Parlak'ın üniversitede siyaseti bitirme hamlesine parasız eğitim talebine saldırarak başladığını belirttiler. Üniversite öğrencilerinin basın açıklamasından sonra Fransa öğrenci örgütlerinden gelen mesajlar okundu. Üniversiteliler "Bir Bir İki Üç Daha Fazla Fransa Daha Fazla Direniş ", "Yaşasın Halkların Kardeşliği" sloganları ile Fransa'da geleceksizleştirme saldırısına karşı direnişe geçen arkadaşlarına desteklerini sundular. Yaklaşık 200 kişinin katıldığı eylem "Rektör İstifa" sloganları ile sona erdi.

Eyleme; Halkevleri, İstanbul Tabip Odası, Dev-Sağlık İş, Basın-İş, Enerji-Sen, ÖDP, EHP destek verdi.