PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Emekci mi Hakliydi Mahsuni mi?

Kolera
06.04.2006, 01:42
Bir zamanlar Mahsuni Serifin bir "yesil gözlüm neredesin" türküsü vardi. ve Mahsuni bu türküsünde Yesil gözlüm olarak nitelendirdigi Mustafa Kemal´i kasderek sorunlarin onun varligiyla bu hallere gelmiyecegine olan inancini anlatiyordu

Ama Mahsuni´nin bu türküsüne yine türküyle karsilik veren hemsehrisi ve bir baska halk ozani olan Ozan Emekci Mahsuni´yi söyle elestiriyordu:

"Hatirdan gönülden kalmamis eser, verdigi ikrarda duramaz oldu
Yüregi susanin dili de susar, E$e dosta hatir soramaz oldu

Hirsizlara "zilli" dedi dösendi, Nihayet zilleri kendi ku$andi
Tarafi yok insanliktan bosandi, Velhasil bir i$e yaramaz oldu.

Halk zulüm icinde o gönül eyler, YE$IL GÖZLÜ´sünün ardindan aglar
Yigitler deyince yürürdü daglar, Binboga´ya selam veremez oldu

Emekci´ye akil fikir verenler Hayal aleminde hakka erenler
Bercenek´ten Vietnami görenler Burnunun dibini göremez oldu."

candacan
06.04.2006, 02:25
Sevgili canlar,
Aşık Mahzuni Şerif bir alevi halk ozanıydı. Alevi kimliği ön plandaydı. Kendi bakış açısını sergiliyordu. Her hangi bir partinin ya da örgütün militanı değildi. Ama her zaman, hele hele o en hengameli dönemde devrimci mücadeleye destek olmuş, türküleriyle katkı sağlamıştır. Beğenmediğiniz bir iki türküsü var diye ona bu şekilde saldırmayı haksızlık olarak görüyorum.
Ayrıca ozanlar yaşadığı yere ve zaman göre değişik türküler de söyleyebilirler. Bu türkünün nerede ve ne zaman bestelendiğini biliyor musunuz. Mahsuni'nin doğaçlama olarak söylediği bir türküye şahit olmuştum. Bizim köyün camisinde, duvarda arapça yazılı olan Ömer ve Osman yazısına bakarak "yüreğimi yakan şu isim" nakaratlı türküsünü söylemişti. Hiç birimiz hangi isimden sözettiğini anlamamıştık, Arapça bilmediğimiz için. Ama en son nakaratında, yanında oturan Osman Dağlı'yı göstererek "en sonunda can evime oturdu bu isim" deyince anlamıştık.
Bir hatırlatmada bulunmak isterim. Giresun'da öğretmenlik yaptığım bir köyde Atatürk'ü savunmak, komünizmi savunmakla eş anlamlıydı. Atatürk'ü savunmak yetiyordu komünist olmanıza. Ve ben bir komünist idim.

Ceyhun
06.04.2006, 02:54
(Umarım bu mesajımdan da uyarı almam...faşistlere gösterilen hoşgörünün antifaşistlere de gösterilmesi dileğiyle...)

Üzgünüm ama almak zorundasınız. Bu tarz hoş değil. Kendiniz gibi düşünmeyenlere "faşist", "katil" diye saldırarak tartışma ortamının gelişmesine katkı sunamazsınız. Üstelik Atatürk gibi birini eleştirirken biraz daha duyarlılıklara dikkat etmeniz gerekiyor. Faşistlere hoşgörü diye bir olay sözkonusu bile değil. Burada herkese özgür bir ortam yaratma derdindeyiz. Faşistlerin nasıl burada saygı ölçüsünde fikirlerini açıklama hakkı varsa (forum kurallarına uyma koşuluyla), sizin de her türlü fikirsel hakkınız saklıdır. İsterseniz Atatürk'ü de eleştirebilirsiniz tabi. CHP'yi de, İP'i de vs. Ama biraz daha dikkatli kelimelerle. Hadi CHP'yi vs geçtik, Atatürk gibi birçok insanımızın saygı duyduğu bir liderden bahsederken biraz daha üslubumuzu kivamında ayarlamak gerekir. Yoksa burası bir tartışma platformundan çok, atışma platformuna döner değil mi? Uyarı alan sizin fikirleriniz değil, üslubunuzdur. Uyarıdan üzülecek birşey yok. Siz kendinizi faşistlerle bir tutuyorsanız, orası da ayrı konu tabi ki. Forum kurallarımıza aykırı davrananlar ister faşist olsun, ister komünist, bir iki uyarı sonrası eninde sonunda hakettikleri yere ulaşıyorlar. Tekil örnekleri alıp bunları ekstra bir hoşgörü gibi sunmak doğru değil. Biz burasının gerçekten kozmopolit bir forum halini alması için bütün üyelerimize hoşgörülü davranıyoruz. Size de. Ricamız kelimeleri doğru seçmek ve eleştiri sınırlarını iyi tespit etmek.

Kolera
06.04.2006, 03:14
M.Suphi ve yoldaşlarımızı katledenlere katil ve faşist dediğim için özür dilerim Kemalistlerden ve Kızıl elmacılardan;Uyarını kesinlikle dikkate alacağım bundan sonra özür...

Sevgili Boikot düsünce hala suc Tc de biliyorsun. forumda yazdiklarin seni yasal olarak bagliyabilir. Ceyhun birazda seni düsündügünden uyariyor. Yoksa yeri gelir onlardan senin bilgilerin istenirse onlar vermek zorundalar bunlari biliyorsun sevgili arkadasim.
Sevgiler

Kizilbas 66
06.04.2006, 20:43
Cagimizin büyük ozani Mahzunu Serifin yazdigi bu siiri sanirim 60 li yillarin sonlari olmasi lazim yani bundan 30 küsür yil önce.Simdi bir dönemde yazilan düsünce,siir,yazilari degerlendirmek icin o dönemin siyasi ve sosyo- ekonomik yapisina bakmak lazim.Candacan abimizinde yazdigi gibi o zamanlar Atatürkü savunmak Devrimciligi-Sosyalizmi savunmakla es anlamliydi.Yasi bizden büyük olanlar bu durumu bizzat yasayanlar bilirler o yüzden Atatürk bir kurtarici bir Mehdi seklinde Alevilerce kabul edilip algilanmis siirlerinde,türkülerinde yer almistir.
Mahzuninin bir siirinide " Ben Alevi olamamki " demisti . Bu da sadece Alevi olmanin Erkanini,yolunun zorlugunu ifade etmisti.Yada bir söylesisindede " Cok Ali ler gördüm Osman ciktilar " sözüde Tarihte ve bugünde gündemlerimizden inmeyen " HINZIR " Pasalar icin söylemistir..

Sevgili Emekci de elestirisinde haklidir,cünkü ezilen yok sayilan ,katledilen ,inanclari gaspedilen bir Toplumun ümitlerinin tükendigi bir zaman diliminde yazdigi bi siiri bir haykiris bir isyandir.

Saygilarimla..

Kundir
07.04.2006, 16:04
Sevgili arkadaslar bence burada Emekcinin veryansini biraz hakli gibi.

İşcanbaba
07.04.2006, 17:44
Sevgili Canlar
Sanki eleştiri makenizmasını doğru kullanmıyoruz gibi,
Tüm değerlerimizi,ünlü ünsüzlerimizi eleştirip haklı kaksız posizyonuna düşürüyoruz, yani sonra bizler neleri savunacağız,neyi savunacağız,
sen mahsuniyi,Ben emekçi yi,diğeri Atatürkü,bir inönüyü,biri cunhuriyeti,bir kürt ü,türkü,Avuçlarımızın içinden bir çok değerlerimiz kayıp gidiyor,
Sanki ardımız baktığımızda hiç birşeyimiz kalmayacak gibi,
mahsununin,Cezaevlerinde Kaldığını,Ülke sorunları için sazı ile savaştiğini hepimiz biliyoruz,Kızılbaşında dediği gibi,o günü şartlarında yazılan ve yapılan Müzük,Türküyü 10 yıl sonra eleştirmek ne kadar doğrudur,
Birileri Çıkar emekçiyi de eleştirir,şunu yapmadı bunu yapmadı diye,
Her ikisininde hayata bakış acıları,yaşam biçinleri,beklentileri farklı idi ve bu tip ayrılıkların doğal karşılamak gerekir,durduğumuz yere göre aynı saflarda olduğumuz kişi ve değerleri yıpratmamaya özen gösterelim derim
Dostca kalın.

Kolera
07.04.2006, 17:58
Elbetteki Mahsuni ninde hatalari olmustur. Fakat Mahsuni keske ölmeseydi de yine bazi hatalar yapsaydi. Gercekten de mahsuni ve neset ertas bu ülkenin en büyük iki ozanidir. onlar olmasa millet kimin türkülerini söylerdi acaba merak ediyorum. acikcasi elestirirken elbette hicbir zaman saygiimizi sevgimizi kaybetmemeliyiz bu gibi insanlara karsi
Sevgiler

tupakamaru
07.04.2006, 22:13
atatürk olmasaydı şimdi hepimiz düşman işgali altındaydık.atatürke karşı çıkmak yanlış.aleviler atatürkü sever.

Kizilbas 66
07.04.2006, 22:36
atatürk olmasaydı şimdi hepimiz düşman işgali altındaydık.atatürke karşı çıkmak yanlış.aleviler atatürkü sever.

Alevilerin Atatürkü sevip sevmemesi konusu degil burada gecen konu.Ayrica yazi yazan arkadaslarimizda Atatürke karsi cikma diye bir tutumlari diye birsey sözkonusu degildir.Büyük Ozan Mahzuninin bir beklenti,umut üzerine özlemi dile getiren siiri irdelenmektedir.

Kurtulus Savasinda Mustafa Kemal e en büyük destegi gösteren ve özellikle Haci Bektas Dergahininda Anadoluyu savunma noktasinda Kuvayi Milliyeye yardim edip ülkenin isgalcilerden kurtulmasinda ciddi bir güc olan Alevilerin Atatürke derin sevgi ve saygilari bulunmaktadir.Atatürk günahlariyla sevaplariyla Alevilerin oldugu kadar, diger inanc ve etnik kökenden olanlarinda lideridir.Fakat Aleviler istedikleri gibi bir inancsal esitlige ve özgürlüge kavusamadiklari ve Kocgiri,Dersim olayindaki tavirlarindan ötürü Mustafa Kemal e sitem etmisler hayal kirikligi yasamislardir.Haci Bektas Dergahinin 1925 te Tekke ve Zaviyeler kanununa göre kapatilmasi ise Alevileri derinden üzmüstür.Bununla birlikte " Dede,Pir,Rehber,Zakir gibi sifat larin yasaklanmasi olayin baska bir yanidir.

Aleviler Atatürkü sever yada sevmez diye genelleme yapmak yanlistir.Bu anlamda Atatürkü seven de olacaktir sevmeyende.Atatürk Alevi önderi degildir.Sonucta Atatürk Türkiye Cumhuriyetinin lideridir,önderidir.Atatürk Aleviligede diger inanclardan daha yakin bir tutum sergilememistir..

saygilarimla..

boikot
07.04.2006, 22:51

Dostum düşman işgali sadece askerlerle topraklarımızın ele geçirilmesi mi ;bu da bir yol ama kültürel ve ekonomik işgal de en az onun kadar zararlıdır.. BENCE ŞU ANDA DA İŞGAL ALTINDAYIZ ve bunda en büyük etkenlerden biride batıcı anlayıştır;Amerikancı anlayıştır..Ve ayrıca emekçiler yoğun bir baskı ve sömürü altındadır ülkemizde;bu sömürü M.Kemal döneminden günümüze kadar gelmiş ve sürekli emeği savunanlar egemenlerin yani resmi devlet ideolojisi Kemalizmin baskısı altında kalmıştır..bu baskı M.Suphilerden günümüze kadar bir çok emek yanlısı yurtseverin katledilmesiyle sonuçlanmıştır.. Günümüzde artık bu işlerde gizlilik kalmamış ve açık açık saldırı başlamıştır M.Kemalin fikirleri doğrultusunda hareket edenler;bu baskıyı sık sık darbelerle;Yök ve benzeri kurumlarla da ülkemizde sürdürmüşlerdir..Fakat ülkenin yurtsever onurlu insanları ne pahasına olursa olsun bu baskıya teslim olmamıştır...Olmayacaktır..
1921
Kanunisani 28
Karadeniz
Burjuvazi
Biz
Onbeş kasap çengelinde sallanan
Onbeş kesik baş
Onbeş arkadaş
Yoldaş
Bunların sen isimlerini aklında tutma
fakat
28 Kanunisaniyi unutma!
Nazım Hikmet

Suphilerin katledilmesiyle ne oldu?

Merkezi hükümet derin bir soluk aldı. Patronların, sömürücülerin iktidarını kurmak için artık engel kalmamıştı. İzmir İktisat Kongresi'nden başlayarak bu gerçek açıkca dillendirildi, hükümet programlarına konuldu. On binlerce insanımızı katleden emperyalist devletler artık Türkiye için model alınacak “uygar” batı devletleriydi. Kurtuluş savaşında silah ve mühimmat yardımı yapmış komşu Sovyetler Birliği baş düşman, Antep köylüsüne silah sıkmış Fransız silah tüccarı, İstanbul'u işgal edip Boğazı yağmalamaya kalkmış İngiliz banker ise kutsal müttefik olmuştu. Daha sonraki yıllarda ise Amerika Birleşik Devletleri; Sovyetler Birliği ve halk demokrasilerine karşı yürütülen karanlık savaşta en büyük dost olacaktı.
Kazıdık Onbeşler’in ismini,
kanlı kızıl bir mermere!...
Bir çelik aynadır gözlerimiz,
Onbeşlerin resmini
görmek isteyenlere…

Karadeniz
Onbeş kere açtı göğüsünü,
Onbeş kere örtüldü.
Onbeşlerin hepsi
Bir komünist gibi öldü.
N. Hikmet

Sene 2006, On beşlerin katlinin üstünden tam 85 yıl geçti. Dünyada pek çok değişiklik oldu. Ama maalesef on beşleri katleden zihniyet halen ülkemizde iş başında. Eli kanlı faşist tetikci Mehmet Ali Ağca, daha dün milyonların gözüne baka baka salıverilmedi mi? Şayet kamuoyundan gelen baskılar olmasaydı bir sonraki dönemde belki de meclis koltuklarında görecektik bu katili. Tıpkı diğer arkadaşları gibi. Karadenizin karanlık sularında katledilen devrimcilerden, Deniz Gezmiş'e, Mahir Çayan'a, Mustafa Asım Harullahoğluna ve oradan günümüze gelene kadar politik cinayetler, katliamlar hiç eksik olmadı başımızdan. Ancak yapılan tüm saldırılar, katliamlar bir şeyi değiştiremedi. O da devrimci irade ve bilinç!

kureşan
08.04.2006, 18:13
Mahsuni babayla hiç kimseyle karşılaştıramasınız mahsuni babanın tüm yaşamına bakın zerre kadar kirlilik varmı sapmışlık varmı türkülerini dinleyin
daha iyi anlayacaksınız her alevi evine sorun mahsuni babayı nerdeyse
pirlik mertebesine çıkarırlar ruhu şad olsun herzaman pir sultan abdal gibi
yüzlerce yıl biz alevilerin kalbinde yaşayacaktır.

Hanim
14.04.2006, 14:28
Mahsuninin hayatimizda biraktigi rolü tartisilmayacak kadar büyüktür. Saygiyla aniyorum

prozac
27.04.2006, 12:16
ne güzel bir konu açmışsınız...

mahzuni babayla emekçi denilen adamı karşılaştırmak mümkün değildir.. farklarını bilmiyorsanız tabi..

emekçi imam aliyi mitolojik bir kahraman olarak görür ve tarihde yaşamış olan imam aliyi toptan reddeder...

Mahzuni şerif İmam ali'nin Alevilik'de ki sırrına ermiştir.. Türkülerinde bu rahat bir şekilde görülebilir..

emekçi kürtçüdür.. kürt ırçısıdır.. Feryadı isyanım kitabını okumdan, aradaki açıklamaları okumadan, aleviliği nasıl algıladığını anlamayamazsınız..

mahzuni şerif hümanisttir.. Türk Kürt kardeşliğine inanır, vatanın bütünlüğünü ve atatürk sevgisinden bahseder...

Mahzuni bizimdir.. Emekçi oyuncaktır..

candacan
27.04.2006, 21:33
emekçi kürtçüdür.. kürt ırçısıdır..
Sevgili can,
Bir kişinin Kürt olması ille de onun Kürt ırkçısı olduğunu göstermez. Kürt olan herkes kürt ırkçısı mı oluyor. O zaman ben de senin mantığına göre Türk ırkçısıyım. Ama bir Emekçi'yi milyar tane türk ırkçısına değişmem.

heterodoks
27.04.2006, 23:38
Candacan abi;

Bildiğim kadarıyla Mahsuni Baba'nın müsahibi sizin köyden bir kişiymiş,bu nedenle Mahsuni Baba müsahibini ziyaret amacıyla Kuşsaraya zaman zaman uğrarmış,doğrumudur?

Türkan
28.04.2006, 00:19
Evet, yanılmıyorsam doğru . Ama tabi yine doğrusunu büyüklerimiz bilir. Oğlu Emrah Mahsuni köyümüze misafir oldu o sırada bu durumdan bahsetmişti, yani babasının köyümüz ile olan ilişkilerinden.

candacan
28.04.2006, 02:30
Candacan abi;

Bildiğim kadarıyla Mahsuni Baba'nın müsahibi sizin köyden bir kişiymiş,bu nedenle Mahsuni Baba müsahibini ziyaret amacıyla Kuşsaraya zaman zaman uğrarmış,doğrumudur?
Sevgili can,
Doğru. Köyümüze bir çok defa gelmiştir. Köyümüze özel konserler vermiştir. Bir keresinde cami de konser vermişti. (Ben onu cem sanmıştım, çok küçüktüm, daha okula ble gitmiyordum) Başka bir yazımda da yazmıştım. Caminin duvarında, yazılı olan Ömer ve Osman yazılarını göstererek "yüreğimi yakan şu isim" nakaratlı bir türkü söylemişti, tamamen doğaçlama olarak. Kastettiği isimlerin ne olduğunu yazı Arapça olduğu için anlayamamıştık. Son nakaratta, yanında oturan Osman Dağlı'yı gösterek "en sonunda can evime oturdu bu isim" deyince gerçeği anlamıştık.
Ayrıca; çağımızın Pir Sultan'ı Mahsuni Baba'nın bizim köyün de adının geçtiği bir türküsü vardır. Bu türkünün sözlerini de daha önce bu forumda yazmıştım.
Müsahibi bizim köylü olduğı gibi kirvesi de bizim köylüdür. "Kirvem" türküsünü hatırlarsınız can. Neyse... Kirvesi de kendi gibi bir ozandır. Sesi de Baba'ya çok benzemektedir. Çocukluk arkadaşımdır. Türkülerini devamlı dinliyorum. Şu anda da "Berivan"ı adlı türküsünü dinliyorum. Bir gün bu siteye de göndereceğim bazı türkülerini.
Meftuni, Mahsuni Baba'nın kirvesidir can.

prozac
28.04.2006, 08:46
emekçiye kürt o yüzden kürt ırkçısı demedim ki.. kürtçü kürt ırçısı dedim.. bu söylediğimin nedenini anlamak için emekçinin kitabını okumalısınız.. ben emekçiyi sevmiyorum çünkü art niyetli.. kendi kafasına göre doğrular kurmuş ve atatürk'e türkü söyledi diye büyük bir alevi ozanını eleştirebiliyor..
saygılar.