Arkadaşlar bir arkadaşımızın uyarısı üzerine biraz önce bir sitede sitemiz hakkında bir yazı okudum. Sitemizdeki birkaç yazıdan hoşlanmayan son derece zeki (!) birisi gidip başka bir sitede bir konu açıyor. Elinde çok önemli (!) bir program olduğunu ve sitenin nerden yayın yaptığını tespit ettiğini söylüyor (Aleviweb'in). Sanki son derece başarılı bir iş yapmış gibi bir de sitemizin Amerika'dan yayın yaptığını kanıtlayan bir resim ekliyor yazısına. Halbuki ping atması yeterli (ne olduğunu biliyorsa). Sonra da bizim MASON olduğumuzu düşündüğünü belirtiyor bu zeki (!) kişi.
Arkadaşlar. Sitemiz, Godaddy sunucusundan yayın yapmaktadır. Bu şirketin sunucuları da Amerika'dadır (kendisinin yazdığı site de bu sunucudaydı eskiden, şuan Almanya'da bir sunucuya geçti). Türk hostinglerden Karegen'de başladığımız sitemizi eski arkadaşların bildiği üzere bazı sorunlardan dolayı ve güvenlik gerekçesiyle Godaddy sunucusuna aldık. Yani sitemiz ABD'deki bir sunucudan yayın yapmakta. Bunu da zaten bilmeyen yok. Gizli de birşey yok.
İşin ilginç yanı bu zeki arkadaşımızın zekice iddiasının (mason oluşumuzun) kendisine yer bulduğu site. Bu site benim çok eski üyelerinden olduğum ve 6 AY boyunca yönetiminde yer aldığım bir site. Yani oradaki yöneticilerin neredeyse tamamı beni tanımakta. Sitenin sahibi bunu gene bize bir fatura keserek, "Amerika'dan yayın yapması mason olduğunu kesin göstermez" gibi bir dille ve "Bizi pek sevmezler, o yüzden konu fazla uzamasın" gibisinden bir dille bu tartışmaya bir ara dahil oluyor. Ama konu açık. Daha sonra tartışma "Kimmiş bu mason sitesi?" şeklinde devam ediyor ve site sahibi ÖM yoluyla bizim adresimizin elden ele dolaşmasıyla devam ediyor. Birileri çıkıp "Reklamın iyisi kötüsü olmaz." demesin. Bu tarz bize uygun değil. Aleviweb sitesinde bu güne kadar "hukuk" ve "meşruiyet" her zaman önemli olmuştur; olmaya da devam edecektir.
Sitede hesapta bizim adresimiz "sansürleniyor", fakat sitemizin mason (!) olduğunu ortaya çıkaran kişinin koyduğu resimde sitemizin adresi apaçık ortada.
Sözü geçen siteyle ilgili konuşmak istemiyorum, yazacak bi dolu şeyim olmasına rağmen. Ama her fırsatta "biz o siteden bahsetmiyoruz" deyip deyip Aleviweb'den bahseden bir yönetim ekibi var. "TRT Bu Sese Kulak Ver" kampanyasında o sitenin yöneticisi ağzına geleni saydı; bir cevapla geçiştirdim. Bizim kendi sitemize gelip bize hakaretler etti, o sitenin bir yöneticisi (
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]). Aynı şekilde karşılık vermedik. Bizden kimse muhattap siteye gidip orada "huzursuzluk" yaratmaya çalışmadı. Kendimizden bahsetmeye, yazı yazdığımız siteyi suçlamaya çalışmadık. Şimdi de "mason" olduğumuz gibi komik iddialara sitelerinde yer veriyorlar. Beni yıllardır tanımasına rağmen konu açık, adresimizi gösteren resim ortada. Bir de üyelere sanki iddianın gerçeklik payı olabilecek gibi (!) adresimizi dağıtıyor. "Biz bunları tanıyoruz. Olayı da uzunca gündemde tutmayalım" şeklinde muğlak bir açıklama. Yani artık diyecek söz bulamıyorum. Bu kadar olur. Kim mason? Ne masonu? Bu kadar komik bir iddiaya nasıl ciddi bir iddiaymış gibi yer veriliyor. Sitemizin hosting şirketinin tarafımdan kendilerine belirtilmesine rağmen sitemizin adresinin açıkca verildiği bir resimle sitemizin komik bir şekilde "iftiraya uğramasına" izin veriliyor? Bu Alevi anlayışına uygun mudur? Bu şekilde ne yapılmak isteniyor? Nereye varılabilir?
Gerçekten bu açıklamayı yazmak istemezdim. Ama artık bu kadar komik bir iddia ile gene aynı site tarafından ziyaretçilerine açık bir biçimde ismimizin zikredilmesine ve alakasız olduğu biline biline sitemizin mason sitesi olduğunun iddia edilmesine çok şaşırdım. Bu iddiayı birçok kişi okuyor. Nasıl böyle bir iddiaya yer verebiliyorsunuz? Biz de sizin hakkınızda forumumuzda olmadığını bile bile "mason sitesi" gibi iddialar yazdırsak; hoşunuza gider mi? Ahlaklı olur mu? "Alevi" kimliğimize yakışır mı? Bir de bazen bize "niye iki ayrı site var?" diye soranlar var. Evet bazı sitelerle aramızda Aleviliğe bakış açımız, duruşumuz açısından farklarımız o kadar büyütülecek kadar değil. Fakat işte burada gözüktüğü üzere bir "anlayış", bir "tarz" farkı var. Bir "duruş farkı" var. Bel altından vurmayla ilgili aramızda bir fark var.
Bahsedilen sitedeki yazı vasıtasıyla sitemize gelen dostlar. Bu açıklamayı sizler için yazdım. Yazıyı okuyup buraya gelmenize vesile olan sitenin çok eski üyelerinden biriyim. 6 AY kadar da yönetiminde bulundum. Halen binlerce yazımı bulabilirsiniz o sitede. Aleviweb birçok Türk sitesi gibi güvenlik, ekonomi gibi gerekçelerden dolayı ABD'deki bir sunucudan yayın yapmaktadır. Internet sitelerine girip 10 dakika içinde sunucudan biryer kiralayabiliyorsunuz. Fakat yapımcıları Türktür. Örneğin ben, İstanbul'da ikamet etmekteyim ve hiçbir zaman ABD'ye gitmedim. Mason değilim, olmak istesem de beni almazlar zaten. Parasal gücü yüksek veya anormal nüfuz sahibi biri değilim. Sitemiz doğrudan ben ve 4-5 sorumlu arkadaşımıza bağlı bir sitedir. Ve "Alevi" olmak dışında hiçbir gruba, örgüte, güce direkt bir bağımlılığımız yok. Okuduğunuz iddia son derece gülünç ve desteksiz bir iddiadır. Bunu sitenizin kendi yöneticileri de bilmektedir. Bu iddiaya karşı bir Alevi'den sitesine geçen emeğimden bile olsa yeterince "net" ve "kesin" bir açıklama beklerdim ama malesef konu "Aleviweb" olunca ismi geçen sitede her türlü ilke, tutarlılık bir kenara fırlatılmaktadır.
Ben gene de yazının yayınlandığı sitenin ismini vermeyeceğim. "Alevi" ismini taşıyan; ötesinde "Alevilik duruşunda" çok da ciddi farklar olmayan iki sitenin birbirine bu denli düşük bir seviyeden karşılıklı yazıları bizleri takip eden Alevileri üzecektir. Buna benzer bir şekilde; bir siteyle daha eskiden karşılıklı olarak suçlamalar yapıyorduk birbirimize. Alevilik anlayışımızda diğer siteye göre çok daha ciddi farklar vardı aramızda. Hatta karşılıklı yazılar son derece de "sertleşmeye" başlamıştı. Duruşumuz o kadar farklı olan bir sitenin yöneticileriyle biraraya gelebildik. Konuştuk. Bu tür tavırların Aleviliğe ve Alevilere zarar veren tavırlar olduğu üzerinde anlaştık. Sonra karşılıklı yazışmaları durdurduk. Bir süre sonra bahsettiğim siteye bir saldırı oldu ve site çökertildi. Yeniden açılması için yöneticileri benimle de diyaloğa geçtiler. Elimden gelen her türlü yardımı yapmaya çalıştım. Daha sonra site açılınca o arkadaşlar bana Aleviweb'in ve benim ismimi vererek açıkca teşekkür ettiler. Bundan bugüne kadar bahsetmedim. Uygun da olmazdı. Ama aramızda çok daha ciddi bir Alevilik farkı bulunan, fakat Alevi ismini taşıyan bir site ile "Alevilik" ortak paydasında buluştuk. Buna rağmen başka bir site hiç rahat durmuyor. Üstelik bu site bizden 2 yıl daha eski. Bizden çok daha fazla üyeye sahip. Bizden çok daha fazla yazıya sahip. Ama her fırsatta "biz o site hakkında konuşmuyoruz" deyip deyip Aleviweb hakkında konuşuyorlar; ya da sitelerinde Aleviweb hakkında iddialara izin veriyorlar.
Bu tür "kişisel diyaloglara" dayalı, sebebi geçmişteki bir anlaşmazlıktan kaynaklanan bir karşılıklı yazışma anlayışına üzülmekteyiz. Sitenizde komik ve gerçekdışı olduğunu bile bile nasıl Aleviweb'e "mason" gibi bir iddiada bulunduruyorsunuz? Nasıl internet ortamına sitemizin "meşruiyetine" bu kadar gülünç bir şekilde saldırılmasına izin verebiliyorsunuz? Bu hangi "Alevi" anlayışına uygundur? Veya bu tür yazılara ne zaman son vereceksiniz? Aylardır siteniz hakkında Aleviweb'de bir tane yazı yazılıyor mu, size yanıt vermek dışında? Veya sizi muhattap almayıp sitenizdeki birçok değerli insanın veya ziyaretçinin Aleviweb ismi hakkında komik iddialar okumasına izin mi verelim? Varmak istediğiniz yer neresidir?
Arkadaşlar sitemiz şu sıralar gene sık sık saldırılara uğramakta (fiziki anlamda). Bunun dışında sırf sitemizi karalamak amaçlı bazı siteler açılıyor. Bu eski bir mevzu. Ama bugüne kadar hiç bahsetmedim. Bir de başka "Alevi" ismini taşıyan sitelerde Aleviweb isim vererek veya vermeyerek suçlanmakta. Eleştiriye, diyaloğa karşı değiliz. Biz başkasını eleştiririz, başkası da bizi eleştirir. Bu bizi geliştirir. Ama eleştirecekseniz gelin ortak bir platformda açık bir biçimde eleştirin. Yanıt verelim. Bunu defalarca söyledim. Eğer kafanızda Aleviweb'le ilgili eleştiriler bulunuyorsa bunu Aleviweb'e yapın. Alevi toplumu önünde açıkca tartışalım. Ama sürekli "bel altından" sitemize yönelik suçlamalardan vazgeçin. Sizi bilmeyiz, bizler burada "Aleviliğin yüzü suyu hürmetine" bulunuyoruz. Gecemizi gündüzümüze katıp bu siteyi geliştirmeye çalışıyorsak; bu Alevi toplumuna olan bağlılığımız sonucudur. Ve tekrar tekrar bizimle ilgili iddialarınıza yanıt vermek bizler için bir kayıptır. Ya gelin istediğiniz yerde, açık bir biçimde kafanızdaki sorunları tartışalım; ya da susun herkes Alevilik için elinden geleni yapmaya devam etsin. Tekrar tekrar bu yazılarla kendimizin, muhattablarımızın ve ziyaretçilerimizin vaktini harcamayalım. Bu çağrıyı defalarca yaptım, gene yapıyorum. Lütfen bizim veya temsilcilerimizin bulunamayacağı yerlerde Aleviweb'i tartışmayı artık bırakın. Hepimiz önümüze bakalım lütfen.
Konunun bir "bize destek" veya "karşıdaki siteye saldırı" konusu olmasını istemem. Biz gene de bu başlığı "bir başka siteye saldırı" başlığı yapmayalım. Bu başlık o siteden bu siteye ulaşan ziyaretçilerimiz için açılmıştır.
Ek olarak sitede yayınlanan resmi Aleviweb adresinin geçtiği yerleri kırmızıyla işaretleyip, küçülterek veriyorum.